Piriformis-syndrooman aiheuttamia pakara- tai lantiokipuja? Katso miten saat kivut kuriin ja lisää liikettä arkeen
Jatkuvasti aaltoilevaa kipua? Stressikierrettä? Kun kipu on arjen keskiössä, olemisesta tulee helposti musta aukko, josta voi olla hyvin vaikea nähdä poispääsytietä. Pitkittyneenä kivut vaikuttavat fyysisen puolen lisäksi mieleen – on inhimmillistä alkaa ajatella, että ei pysty samaan kuin ennen.
Pahimmassa tapauksessa kipu lamaannuttaa ja jumittaa paikoilleen. Se rajoittaa elämää ja mukavien aktiviteettien sijaan ajatukset alkavat pyöriä sen ympärillä mihin keho juuri tänään pystyy. Pitkittynyt kipu on tuskallinen ja lannistava seuralainen, joka kutistaa tilaa omannäköiseltä elämältä, varastaa aikaa vapaa-ajan hauskoista hetkistä ja työssä suoriutumisesta.
Polku kivuttomampaan liikkumiseen avautuu vasta, kun ymmärrät kuinka monen tekijän summasta piriformis-syndrooma oireilee – ja tiedät mitä tehdä oireille.
Yksittäiset tehotreenit eivät ratkaise piriformis-syndroomaan liittyvää ongelmaa.
Kivuttoman tilanteen saavuttaminen vaatii sen, että opit tunnistamaan yksilölliset tekijät, jotka aktivoivat oireilua juuri sinun kohdallasi. Tämän avulla kompastuskivet ja turhat kokeilut voi vaihtaa itsevarmuuteen ja integroida arkeen uudenlaiset liikkumisen eväät.
Jos ylläoleva kuulosti tutulta, mutta et tiedä mistä aloittaa, tutustu alta siihen mistä kehittämässäni 10-viikon Rajaton Balance – Lantio haltuun -metodissa on kysymys.
“Kaisa on auttavainen, ymmärtäväinen ja sopeutumiskykyinen, kohdaten jokaisen asiakkaan iloisena, reippaana ja valmiina. Lähdin hakemaan apua selkäkipuun, vatsalihasten erkaumaan ja niistä johtuviin ongelmiin. Kaisan avulla välillä on jo hyviä päiviä!
Ohjaajana hän on kekseliäs, anteeksiantavainen ja helposti lähestyttävä – treeneissä ei voivotella, jos olen unohtanut jonkin liikkeen, vaan se kerrataan.
Kaisan avulla oma suhtautumiseni liikuntaan on kääntynyt päälaelleen: yritän olla tekemättä joka päivä kaikkea ja olen oppinut pitämään lepopäiviä.”
- Laura Sippola
Nollakuntoinen? Hyvä! Minäkään en ole valmentajana se tyypillinen mallikuvien lihaksikas nainen. Tämä valmennus ei vaadi pohjakuntoa, liikunnallisuutta tai tiettyä ulkonäköä – keskitymme vain olennaiseen.
RAJATON BALANCE – LANTIO HALTUUN -VALMENNUS SOPII SINULLE, JOS:
✔️ Kärsit pakaran syvästä kivusta eli piriformissyndroomasta
✔️ Tunnet kipua reiden ulkoreunassa ja pohkeessa (ei akuutti välilevynpullistuma)
✔️ Kärsit lonkan ulkosyrjän kivusta tai tunnet lantion seudulla lihasperäistä kipua kävellessä tai istuessa
✔️ Tunnet pakaran ja alaraajan kipua, joka rajoittaa liikkumista ja valvottaa öisin
✔️ Etsit jatkuvasti yksittäisiä harjoituksia, valmennuksia ja keinoja kipujesi tai oireidesi hallintaan, mutta et saa niitä kuitenkaan itsenäisesti tehdyksi etkä osaa yhdistää saamiasi oppeja toisiinsa saadaksesi pysyvämpiä tuloksia
✔️ Olet käyttänyt kymmeniä tai jopa satoja euroja erilaisiin hoitoihin, jotka eivät ole ratkaisseet kipuongelmaasi kuin ehkä hetkellisesti
✔️ Yrität pärjätä yksin piriformis-syndrooman tuomien oireiden kanssa, koska olet joutunut aiemmin pettymään hakiessasi apua alan ammattilaisilta
✔️ Haluat olla itsevarma ja saada liikkumisen säännölliseksi osaksi elämää vaikka sinulla ei ole pohjakuntoa lainkaan
✔️ Olet havainnut päivittäisten toimintojen hankaloituneen pakara-, jalka- tai lantiokivun vuoksi
✔️ Olet joutunut lopettamaan harrastuksen lantionseudun oireiden vuoksi – tai et uskalla aloittaa uutta harrastusta
Puhelu ei sido sinua mihinkään
Piriformis-syndrooman aiheuttama kipu on piinallinen seuralainen. Sen kanssa ei tarvitse kärsiä, sillä hoitoon on olemassa toimivat metodit.
“Kamppailtuani toista vuosikymmentä erilaisten vammojen, polvioperaatio ja jatkuvan kipuilun kanssa, Kaisa meni hoitamaan juurisyitä kokonaisvaltaisesti.
Kaisan kanssa löytää tiimiä, joka teki töitä minun paremman hyvinvoinnin edistämiseksi lisätä toimintakykyä sekä vähentää kipuja.
Kaisalla on omakohtaista kokemusta kivuista ja niiden hoitamisesta. Koen, että juuri tämä omakohtainen kokemus oli avaimena siihen, että tulin historiaksi omien kipujeni kanssa.
Harjoitteet tehtiin harjoituksissa helpoiksi, jotta niitä voidaan tehdä oikein. Harjoitteiden oikea toteutus käytiin huolella läpi ja todella ymmärsin millä lihaksella työtä kuuluu tehdä.”
- Toni
Rajaton Balance – Lantio haltuun -valmennus on räätälöity apu piriformis-syndrooman ja lantion hallinnan haasteisiin
Kohti aktiivista ja kivutonta arkea
Keskitymme valmennuksessa parantamaan lantiosi toimintaa. Tämä tapahtuu korjaamalla virheasentoja, rauhoittamalla hermostoa ja lisäämällä kehotietoisuutta. Kun nämä kulmakivet on korjattu, saat lisää voimaa ja tulet jaksamaan paremmin kaikissa arjen aktiviteeteissa.
Itsevarmuus liikkumiseen
Luotto omaan kehoosi kasvaa ja tiedät, ettei se tule enää pettämään sinua. Tämä heijastuu positiivisesti koko elämääsi. Sinulla on itsevarmuutta aloittaa uusi harrastus tai jatkaa kesken jäänyttä – ilman pelkoa. Pääset kohti monipuolista liikkumista, joka tuo iloa.
Treenivälineet suoraan kotiovelle
Saat tarpeesi mukaiset välttämättömät treenivälineet valmennuksen toteuttamiseen. Välineitä ja niiden voimakkuuksia on vaikka millä mitalla. Pääset minun avullani pälkähästä: arvioin keskustelujemme ja tarkkojen testien myötä mitkä välineet sopivat juuri sinulle parhaiten!
Aidosti personoitu valmennus
Jokainen lähtee liikkeelle eri lähtökohdista. Jotta pääset tavoitteisiisi, pidän kanssasi viikottain 1:1 etätapaamiset ja autan sinua taklaamaan suurimmat haasteesi. Ohjaan sinua yksilöllisesti koko matkan ajan, jotta voin tehdä tarvittaessa muutoksia, jotka ovat eduksesi.
Jatkuva tuki, jotta et jää yksin
Jos etätapaamistemme välissä nousee kysymyksiä, paniikkia tai haastavia tilanteita, sinun on mahdollisuus saada lisätukea minulta koko valmennuksen ajan. Vastaan sinulle arkisin yhden vuorokauden sisällä. Et siis jää yksin pohdintojesi kanssa, jos oirekuvasi esimerkiksi muuttuu hetkellisesti ja tuo mukanaan hämmästystä.
Laadukkaat digimateriaalit
Saat käyttöösi vuosien kokemuksella kootut materiaalit. Opit miten kehosi kokonaiskuva toimii, tiedät miten ennaltaehkäistä uusien vaivojen ilmaantumista ja osaat olla armollinen itsellesi samalla, kun pääset omiin tavoitteisiisi. Osaat suunnitella arkesi niin, että voimavarat riittävät säännölliseen liikkumiseen.
MODUULIT
Moduuli 1: Pohjat kuntoon
Moduuli 2: Lonkat liikkumaan
Moduuli 3: Tekniikan teroitusta
“Kiitos Kaisa kun olet antanut minulle uskoa, että vanhakin voi oppia hoitamaan lihaksiaan ja fyysistä hyvinvointiaan. Sinulta olen saanut hyvät ohjeet niin plantaarifaskiitin kuin lonkan limapussitulehduksen hoitoon. Ja mikä on parasta, olet läsnä ja ohjaat niin että varmasti liike menee oikein.
Rauhallisuus ja hyvä tunnelma lisää aina käyntiin rentouttavan olon.”
- Nimetön
HEI, OLEN HYVINVOINTI-
VALMENTAJA KAISA VÄLIMÄKI.
Koulutukseltani olen lähihoitaja ja koulutettu hieroja – minulla on vuosien kokemus sairaalamaailmasta.
Omalla kohdallani jalat ja lantio ovat oireilleet milloin lihaskireyksinä, kramppeina, väsymyksenä tai hermokipuna. Yhtenä laukaisevana tekijänä on ollut stressi, osittain taas liikkumattomuus.
Pahimmallaan häiriö oli reilu kolme vuotta sitten: minulla oli endometrioosin aiheuttamia laajoja kipuja sekä hermotusongelmia vatsan-, lantionpohjan- ja pakaran alueella. Ennen tähystysleikkausta kärsin virtsankarkailusta – ja tätä jatkui vielä pitkän aikaa leikkauksen jälkeenkin. En pystynyt luottamaan enää kehoni toimintaan.
En saanut julkiselta puolelta yhtäkään kuntouttavaa ohjetta leikkauksen jälkeen – päädyin siis hoitamaan itse itseni. Fysioterapeutti totesi, että osaan itse paremmin lantion ja pakaran alueen harjoitukset, joten fysioterapiasta ei olisi ollut kohdallani hyötyä.
Alussa en jaksanut laskeutua ja nousta portaita. Tunsin omat vatsalihakset vasta kun olin makoillut lattialla noin 10 minuuttia. Kolmen viikon omatoimisen kuntoutuksen jälkeen olin maltillisesti takaisin työni äärellä hierojana. Tästä syystä pystyin alkaa jälleen luottamaan kehooni.
Toipumisen jälkeen voi lopettaa määräajan toimintoja ja ajatella, että tulipas tehtyä. Saavutettu tulos pakottaa ylläpitoa ja vahvistamista, jos mielii toisinaan laiskotella pidempiä pätkiä.
Edellisen kokemuksen lisäksi lantiossani on virheasento sekä kehon epäsymmetriaa, jotka ovat aiheuttaneet kolotuksia lonkissa ja jalkaterissä. Luulin teini-ikäisestä nuoreen aikuisuuteen saakka, että jalkani hermosärky johtuu nuorena tulleesta välilevyn pullistumasta. Totuus oli kuitenkin toinen: syy oli kireät ja laiskat pakaralihakset eikä lannerankaperäinen ongelma. Elin vuosia kuitenkin tässä väärässä uskomuksessa.
Monta vuotta ennen leikkaustani ymmärsin, että kehotietoisuuteni oli heikko jo ihan henkisestä tasosta lähtien. En oikein tiennyt, mitä kehosta olisi pitänyt aktivoida milloinkin.
Kun vihdoin oivalsin, miten keskivartaloa, lantiota, jalkoja ja lapoja liikutellaan, tuntui olo miltei valastuneelta – siis tästäkö tässä olikin kysymys kaiken aikaa? Olisin ollut äärimmäisen kiitollinen, jos joku olisi opettanut nämä asiat minulle ihan kädestä pitäen jo vuosia sitten.
Oivalluksien ja kehotietoisuuden lisääntyminen oli itselleni se puuttuva avain liikkumiseen. Keräsin rohkeuteni ja opiskelin koulutetuksi hierojaksi. En antanut häpeän, pienen ylipainon tai 150 cm pituuden olla tälle esteenä.
Tiedän omasta kokemuksestani sen kuinka fyysinen työ vaatii kehonhuoltoa, jos aikoo pysyä unelma-alallaan. Kun tietää miten ja miksi liikkuu – kokemus muuttuu hauskaksi ja itsevarmaksi tekemiseksi.
Vastaanottotyössä törmään joka päivä muun muassa lantion virheasentoihin ja sen tuomiin haasteisiin – ongelma ei kuitenkaan ole aina siellä, missä kipu on.
Tämä on herättänyt minussa kiinnostusta ja uteliaisuutta opiskella tätä alaa aina vain lisää. Tutkittu tieto ja omat kokemusperäiset haasteeni lantion alueelta tuovat ohjaamiseeni syvyyttä, jossa huomioidaan aina yksilölliset tekijät.